|
Rady dla początkującego barmana.
* Napojów "z bąbelkami" (lemoniada, woda sodowa, wino musujące itd.) nie mieszaj w shakerze - za bardzo się pienią.
* Wiele drinków podaje się w schłodzonych naczyniach. Włóż kieliszki do zamrażalnika, a gdy po kilkunastu minutach pokryją się cieniutką warstwą lodu, wyjmij - są gotowe do nalewania drinków. Naczynia możesz też schłodzić, wypełniając je kostkami lodu. Gdy po kilku minutach na ściankach pojawi się skroplona para wodna, możesz je opróżnić.
* Niektóre koktajle po przelaniu do kieliszka aromatyzuje się skórką pomarańczową lub cytrynową: skórkę oddzieloną od miąższu ściśnij palcami nad powierzchnią drinka, dzięki temu uwolnią się olejki eteryczne.
* Przygotowując kilka porcji napojów alkoholowych, kolejno napełniaj kieliszki, wlewając do każdego po trochu, ba na końcu we wszystkich naczyniach było tyle samo koktajlu.
* Wszystkie drinki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, kiedy są świeże. Niektóre składniki, np. śmietanka, żółtko, gęste likiery, po pewnym czasie się rozwarstwiają i wyglądają wtedy nieapetycznie.
<-- Wstecz
| |