| 3 | 4
HOT CHOCOLATE
30 ml syropu czekoladowego
180 ml mleka
30 ml rumu
szkło: szklanka do Irish Coffee lub kubek na kawę
Wszystkie składniki połączyć w rondelku - wymieszać i podgrzać. Podawać gorące w szklance lub kubku.
HOT COCONUT COFFEE
30 ml rumu Malibu
gorąca kawa
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wlać rum do szklanki. Dopełnić kawą. Można udekorować bitą śmietaną.
HOT GOLD
90 ml Amaretto
180 ml bardzo ciepłego soku pomarańczowego
1 laska cynamonu
szkło: kieliszek do czerwonego wina
Wlać sok do kieliszka i dodać amaretto. Do drinka włożyć laskę cynamonu, która posłuży za mieszadełko i podać.
HOT JAMESON
20 ml whiskey
3 plasterki cytryny
10 ml syropu cukrowego
szczypta goździków
wrzątek do uzupełnienia
szkło: szklanka typu old fashioned
Do szklanki wlać syrop cukrowy, dodać cytrynę oraz goździki, wymieszać wyciskając cytrynę, następnie dolać whiskey oraz wrzątek do pełna, zamieszać całość.
HOT PIPER
60 ml tequili
2 łyżeczki soku cytrynowego
15 ml Dark Creme de Cacao
120 ml gorącej kawy
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wlać składniki do szklanki i wymieszać. Podawać.
PONCZ MLECZNY
200 ml mleka
10 g cukru
25 ml koniaku lub likieru
gałka muszkatołowa
szkło: szklanka do ponczu
Do ogrzanej szklanki wsypać cukier, wlać koniak i gorące mleko. Wymieszać i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Pić gorące!
PONCZ RUMOWY
1/2 l białego wina gronowego
1 szklanka mocnej herbaty
4 kieliszki rumu, araku lub innej wódki
około 1/2 szklanki cukru
skórka cytrynowa
szkło: szklanki do ponczu
Wino zagotować z cukrem i skórką cytrynową. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, wlać rum lub wódkę i mocny napar herbaty. Wyjąć skórkę cytrynową i rozlać gorący napój do szklanek.
PUERTO RICAN RUM CAPPUCCINO
szczypta cynamonu
120 ml gorącej kawy
bita śmietana
30 ml mleka
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru
szkło: szklanka do Irish Coffee
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dadać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.
SOUTHFORK COFFEE
120 ml gorącej kawy
45 ml Bourbonu
15 ml Dark Creme de Cacao
60 ml śmietanki
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wlać kawę do szklanki. Dodać bourbon i krem i wymieszać. Wlewać śmietankę ostrożnie nad spodem (tyłem) łyżeczki tak, aby śmietanka pływała na górze drinka.
WINNA POLEWKA
1 l białego wina owocowego lub gronowego
3 żółtka
3 łyżki cukru
skórka cytrynowa
4 gożdziki
mały kawałek cynamonu lub sproszkowanego na czubek łyżeczki
szkło: szklanka typu bowl lub do ponczu
Żółtka utrzeć z cukrem w misce ustawionej na ogniu na płytce ochronnej. Wino podgrzać z utartymi przyprawami, kiedy się zagotuje - przecedzić. Wlać powoli wrzące wino do utartych żółtek ubijając trzepaczką tak długo, aż napój mocno się spieni i zgęstnieje. Podawać natychmiast w szklankach z kruchymi ciastkami, biszkoptami lub paluszkami.
1 | 2