-= PRZEPISY =-


Napoje GORĄCE:

1 | 2 | 3 | 4


HOT CHOCOLATE
30 ml syropu czekoladowego
180 ml mleka
30 ml rumu

szkło: szklanka do
Irish Coffee lub kubek na kawę

Wszystkie składniki połączyć w rondelku - wymieszać i podgrzać. Podawać gorące w szklance lub kubku.


HOT COCONUT COFFEE
30 ml rumu Malibu
gorąca kawa

szkło: szklanka do
Irish Coffee

Wlać rum do szklanki. Dopełnić kawą. Można udekorować bitą śmietaną.


HOT GOLD
90 ml Amaretto
180 ml bardzo ciepłego soku pomarańczowego
1 laska cynamonu

szkło: kieliszek do
czerwonego wina

Wlać sok do kieliszka i dodać amaretto. Do drinka włożyć laskę cynamonu, która posłuży za mieszadełko i podać.


HOT JAMESON
20 ml whiskey
3 plasterki cytryny
10 ml syropu cukrowego
szczypta goździków
wrzątek do uzupełnienia

szkło: szklanka typu
old fashioned

Do szklanki wlać syrop cukrowy, dodać cytrynę oraz goździki, wymieszać wyciskając cytrynę, następnie dolać whiskey oraz wrzątek do pełna, zamieszać całość.


HOT PIPER
60 ml tequili
2 łyżeczki soku cytrynowego
15 ml Dark Creme de Cacao
120 ml gorącej kawy

szkło: szklanka do
Irish Coffee

Wlać składniki do szklanki i wymieszać. Podawać.


PONCZ MLECZNY
200 ml mleka
10 g cukru
25 ml koniaku lub likieru
gałka muszkatołowa

szkło: szklanka do
ponczu

Do ogrzanej szklanki wsypać cukier, wlać koniak i gorące mleko. Wymieszać i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Pić gorące!


PONCZ RUMOWY
1/2 l białego wina gronowego
1 szklanka mocnej herbaty
4 kieliszki rumu, araku lub innej wódki
około 1/2 szklanki cukru
skórka cytrynowa

szkło: szklanki do
ponczu

Wino zagotować z cukrem i skórką cytrynową. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, wlać rum lub wódkę i mocny napar herbaty. Wyjąć skórkę cytrynową i rozlać gorący napój do szklanek.


PUERTO RICAN RUM CAPPUCCINO
szczypta cynamonu
120 ml gorącej kawy
bita śmietana
30 ml mleka
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru

szkło: szklanka do
Irish Coffee

Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dadać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.


SOUTHFORK COFFEE
120 ml gorącej kawy
45 ml Bourbonu
15 ml Dark Creme de Cacao
60 ml śmietanki

szkło: szklanka do
Irish Coffee

Wlać kawę do szklanki. Dodać bourbon i krem i wymieszać. Wlewać śmietankę ostrożnie nad spodem (tyłem) łyżeczki tak, aby śmietanka pływała na górze drinka.


WINNA POLEWKA
1 l białego wina owocowego lub gronowego
3 żółtka
3 łyżki cukru
skórka cytrynowa
4 gożdziki
mały kawałek cynamonu lub sproszkowanego na czubek łyżeczki

szkło: szklanka typu
bowl lub do ponczu

Żółtka utrzeć z cukrem w misce ustawionej na ogniu na płytce ochronnej. Wino podgrzać z utartymi przyprawami, kiedy się zagotuje - przecedzić. Wlać powoli wrzące wino do utartych żółtek ubijając trzepaczką tak długo, aż napój mocno się spieni i zgęstnieje. Podawać natychmiast w szklankach z kruchymi ciastkami, biszkoptami lub paluszkami.


1 | 2 | 3 | 4






Strona działa poprawnie w rozdzielczości 800x600 i wyższej, tworzona i testowana na IE 5.x i 6.x
(i tylko na tych rodzajach przeglądarek działa poprawnie)
Strona www.e-bar.prv.pl NIE ma na celu promowania zadnej marki alkoholu jak rownież NIE namawia
do spożywania napojów alkoholowych
-= e-bar.prv.pl =- is Copyright © 2001-2002 by MonilirtA Co. All rights reserved.