| 2 | 3 | 4
5 PM
20 ml ciemnego rumu
10 ml Cointreau
gorąca herbata do uzupełnienia
2 krople mleka
szkło: filiżanka na herbatę
Wlać rum i cointreau do filiżanki, uzupełnić herbatą i mlekiem.
AFTER DINNER MINT
15 ml White Creme de Menthe
20 ml Southern Comfort
15 ml wódki
gorące kakao do uzupełnienia
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wlać wszystkie składniki do szklanki i wymieszać energicznie.
ALMOND CHOCOLATE COFFEE
20 ml Amaretto
15 ml Dark Creme de Cacao
240 ml gorącej kawy
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wlać pokolei do szklanki. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
BAILEY'S AND COFFEE
45 ml Bailey's Irish Cream
gorąca kawa
bita śmietana
szkło: filiżanka do kawy
Wlać krem do filiżanki. Dodać kawę. Przykryć bitą śmietaną.
CAFE AMARETTO
1 filiżanka mocnej, gorącej, czarnej kawy
30 ml Amaretto
15 ml koniaku
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wlać kawę do szklanki, a następnie dodać amaretto i dobrze wymieszać. Wlać koniak na wierz używając łyżeczki (trzymać łyżeczkę nad koktajlem i wlewać przez nią koniak). Udekorować dużą porcją bitej śmietany.
EASY DITSKY
90 ml miodu
1 kubek mleka
2 kieliszki wódki
szkło: szklanka do Irish Coffee
Wymieszać w rondelku podgrzewając - podawać gorące w szklance. Doskonały drink na zimną pogodę.
GROG
50 ml rumu brązowego
150 ml gotującej się wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
2 goździki
1 laska kory cynamonu
szkło: szklanka typu bowl
Do szklanki wlać sok z cytryny, wsypać cukier, zamieszać, by cukier zaczął się rozpuszczać. Wrzucić goździki, włożyć laskę cynamonu i wlać rum. Szklankę przybrać skórką z cytryny wycięta w kształcie spirali i ewentualnie plasterkiem cytryny. Wlać do szklanki gotującą się wodę, delikatnie zamieszać i natychmiast podawać. Pić gorące.
GROG OF THE GODS
60 ml likieru bananowego
30 ml brandy
1 łyżeczka syropu czekoladowego
gorąca kawa do uzupełnienia
2 łyżeczki śmietanki
szkło: szklanka typu old fashioned
Wymieszać wszystkie składniki w szklance i podawać.
GRZANE PIWO
1 butelka ciemnego piwa (najlepiej porter)
1 jajko
1 cytryna
1 pomarańcze
2 łyżki naturalnego miodu
szkło: kufel na piwo lub szklanki typu bowl
Piwo zagrzać, dodać miód i ubite na kogel-mogel jajko. Rozdzielić pomarańcze i cytrynę na pół. Jedną połowe owoców pokroić i dodać do wywaru (piwnego oczywiście) z drugiej części owoców wycisnąć sok i również dodać do piwa. Zamieszać, wymieszać, zagotować, przecedzić do szklanek i wypić.
HOT BRANDY FLIP
60 ml brandy
1 jajko
1 łyżeczka syropu cukrowego
gałka muszkatołowa
szkło: kieliszek typu flip
Wszystkie składniki (poza gałką) wymieszać w mixerze i przelać do rondelka. Podgrzać delikatnie i wlać do szklanki. Posypać gałką muszkatołową. Można również dodać wcześniej do mixera 60-120 ml mleka - dla tych którzy lubią "dłuższe drinki" - wtedy podajemy w szklance do long drinków.
1